Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Може и да не ви е останал вече козунак, а може и да имате някое изсъхнало парченце, което е идеално за този сладкиш. Дори да нямате козунак ...

Карамелен сладкиш с козунак

Може и да не ви е останал вече козунак, а може и да имате някое изсъхнало парченце, което е идеално за този сладкиш. Дори да нямате козунак понякога може да се намери в магазините и без да е Великден. А ако и там няма, спокойно може да направите сладкиша с кроасани или дори със стар хляб, става също толкова вкусен. Прави се бързо, не изисква кой знае каква подготовка и се яде с лъжицата - всичко това е предпоставка вкъщи да ни е много любим. Ех, ако не беше толкова калоричен, щеше да е идеален, но пълно щастие няма :)



Необходими продукти:

козунак или кроасани 4-5 броя или стар хляб
5-6 яйца
1 литър мляко
1 1/2 ч.ч. захар
ванилия или някаква есенция за ароматизиране



Приготвяне:

Половин чаша захар се разтапя на котлона докато се карамелизира. Наглеждайте я, защото бързо загаря. Изсипва се на дъното на тавичка и докато е още лепкава и топла отгоре се нареждат парчетата козунак (накъсани кроасани, парченца хляб), за да може да ги държи да не изплуват само на повърхността на сладкиша. Докато карамела се охлади се разбъркват яйцата с 1 ч.ч. захар и към тях се добавя млякото и ванилията (есенцията). Излива се сместа в тавичката. По желание може да се добавят парченца шоколад например както направих аз последния път.



Пече се на водна баня (аз слагам тавичката в друга по-голяма, в която съм наляла вода до половината) на около 180 градуса. Сладкиша е готов за хапване като се охлади.

0 коментара: