Един блог за всичко, което ме вълнува

Home Top Ad

Почивните дни са идеалното време за направата и хапване на палачинки. В нашето семейство по традиция това се прави в събота, но ако порад...

Рецепта за палачинки


Почивните дни са идеалното време за направата и хапване на палачинки. В нашето семейство по традиция това се прави в събота, но ако поради някаква причина не сме успели тогава, задължително наваксваме в неделя. Количеството трябва да е достатъчно не само за закуска, но и за обед, ако не и за вечеря. Всеки си ги хапва както ги харесва, със сладък или солен пълнеж и винаги има битка за последната останала палачинка.

Майстор на палачинките у дома е съпругът ми и рецептата е негова. Аз се престрашавам да я забъркам понякога, но обръщането на тигана изобщо не ми се отдава и затова и не се захващам с приготвянето им.

Необходими са ви:

5-6 яйца
малко сол
по 5 лъжици брашно за всяко яйце
прясно мляко

Приготвяне:

Яйцата се разбиват със солта и постепенно се прибавя брашното. Уловката е, че лъжиците в рецептата са супени, но с доооста голям връх, така че 5 лъжици на яйце никак не са малко и сместа излиза доста. Прясно мляко се добавя, за да се разреди, ако много се сгъсти, може да е разредено и с малко вода. Консистенцията на готовата смес трябва да е като на боза.



Тиганът трябва да е предварително загрят. Сипват се няколко капки олио и един черпак от сместа, която трябва да покрие хубаво тигана. Понякога се получават дупки и там трябва да се досипва. Преди всяко загребване, разбърквайте хубаво сместа, защото като стои се утаява. Не я дръжте на много топло, тъй като започва да втасва и това се отразява на качеството на палачинките.

Гарантирам, че с нашата рецепта винаги се получава отличен резултат, но все пак зависи от човека зад тигана. Ще се радвам да споделите и други, различни рецепти за палачинки.

0 коментара: